Är du i behov av bilder tagna på vad som försiggår på din skärm? Personligen så är det inte något jag bemöter allt för ofta, men ibland kommer det upp, och då står jag inför den process som många andra hamnar i, där vi använder Prt Scr knappen, klistrar in i något bildhanteringsprogram och sparar sedan bilden. Vilket kanske inte verkar som en större process, men om du behöver mer än en bild, så blir denna process relativt långdragen. Vad än för anledning du har för att vilja ha bilder av din skärm, kunna ta bilder för att skicka och få hjälp med problem, kontinuerlig dokumentation av något arbete eller vad det än må vara, så har jag hittat ett program som åtminstone underlättat för mig.

Automatic Screenshotter heter det, och det gör ganska så mycket det namnet säger. Det är ett program du laddar ned och installerar gratis (och virusfritt), som automatiskt tar bilder av din skärm. Det finns liknande program att ladda ned, men det som de andra ofta gör är att de använder sig av specifika tidsintervaller, till skillnad från dessa program så använder Automatic Screenshotter sig av en algoritm så läser ut när en bild behöver tas. Denna algoritm är inte något jag kan påstå att jag fullkomligt förstår, men det utgår ifrån faktorer så som i fall skärmen ser väldigt mycket ut som den just gjorde, så tar den inte en bilden. Dessa regler för när en bild borde och inte borde tas kan ställas in genom programmets inställningar. Men det som är smart med detta är att det sänker mängden onödiga bilder som tas så att du slipper gå igenom en hel drös av samma bilder, medan den samtidigt ser till att ingenting viktigt missas. Något viktigt att tänka på här är att du kan sätta applikationer till en sorts ”blacklist”, vilket innebär att den aldrig tar en bild när du använder denna applikation. Och på det andra sidan av det myntet så finns det en ”whitelist”, som du kan ställa in där den enbart tar bilder av dina whitelistade applikationer, om du nu skulle vilja att den enbart tog bilder av dem och inget annat. Men du kan såklart stänga av dessa inställningar helt om du inte vill ha specifika applikationer som den ska eller inte ska ta bilder av.

Överlag har jag fått användning av detta program främst när jag jobbat, och har behov av att visa delar av mitt arbete, och då har det varit väldigt bra, då det smälter in i bakgrunden och gör att jag inte behöver sitta och manuellt ta bilder på det jag anser är viktigt. Programmet ser även till att inte ta alldeles för många bilder och fylla din hårddisk full, vilket är en välkommen aspekt. Så överlag märker jag inte av det, men när jag sedan ska visa upp mitt arbete, så har jag en samlad mapp med bilder som jag sedan kan välja ut de relevanta bilderna ifrån. Om du är intresserad av detta program så kan du kan ladda ned Automatic Screenshotter här: http://www.donationcoder.com/Software/Mouser/AutomaticScreenshotter/index.html.