Känner du att du slösar tid när du sitter vid datorn och egentligen borde vara produktiv? Det är nog något som de flesta av oss känner, eller åtminstone de av oss som använder datorn som huvudverktyg i vårat yrke. Jag råkar även jobba hemifrån, vilket inte direkt underlättar när det kommer till min produktivitet. Så tankspridd som man är, och med hela världens kunskap och underhållning bara ett klick bort, så är det ganska så svårt att hålla sig fokuserad och produktiv. Och för var dag som går så kommer det mer anledningar att inte fokusera på det man ska göra, utvecklingen av sociala medier, nya spel eller nya applikationer. Men sanningen är den att man kanske inte direkt reflekterar över hur mycket tid man faktiskt slösar, den tid som skulle kunna läggas på något vettigt. Och det kan vara just den ignoransen rörande hur vi lägger vår tid som tillåter oss att slösa så mycket av den.

Jag vet själv med mig att jag slösar tid, tro mig när jag skriver att detta inlägg inte var det första jag satte mig och skrev när jag satte mig vid datorn idag. Men jag visste inte hur mycket tid jag faktiskt slösar och vart jag allokerar den. Men för ett litet tag sedan så fann jag ett program som upplyst mig om detta, Motivate Clock heter det, och kan laddas ned här: http://motivateclock.org/en/.

Det fiffiga som detta program gör är att det håller koll på vart du lägger din tid, och ger dig sedan resultatet för att du ska kunna reflektera över dina val i livet. Motivate Clock laddas ned snabbt och försöker inte lura på dig en massa onödigt, utan det är bara ladda ned och installera, det kräver dock att du har Adobe Air, men så länge du har det så är det inga problem.

Motivate Clock har två lägen som du kan använda dig av, manuellt och projekt baserat. Det manuella är det definitivt simplare men som jag kände var generellt sämre. I manuellt så har du tre knappar att använda dig av. ”Work”, som du klickar i när du arbetar, ”pause” som du klickar är när du tar en paus och ”rest” när du väljer att avsluta ditt arbete. Programmet fungerar så simpelt att när du klickar i work knappen, så börjar den ta tid, och när du då väljer att ta en liten paus så pausar du helt enkelt denna tidtagning. Så manuellt är egentligen så gott som ett tidtagarur, vilket i sig känns rätt så meningslöst, jag menar jag vet då åtminstone med mig själv att om jag skulle använda det manuella läget ofta, så skulle jag nog mer än en gång glömma att pausa klockan när jag bara ska snabbt kolla in vad någon skrivit på Skype eller liknande.

Men det projekt baserade läget är defintivt mer intressant. Här så sätter du igång ett nytt projekt, och sedan så får du välja de specifika program som är relaterade till ditt arbete. Så om du jobbar i Excel eller Photoshop, så väljer du dessa som arbetsprogram, och de registreras då som program som är relaterade till ditt jobb. Du väljer sedan program som inte är relaterade till ditt arbete, som Skype, Spotify eller liknande. Programmet kommer då registrera tiden som du spenderar i Excel som arbetstid, och tid du spenderar i Spotify som tid du inte arbetar. Detta kan dock vara lite problematiskt då den registrerar programmen som en av dessa, medan ett program som Skype skulle kunna vara både arbetsrelaterat och slösad tid, så detta kan vara värt att ha i åtanke.

Detsamma kan göras för hemsidor, så du väljer vissa hemsidor som är relaterade till ditt arbete, och den kommer sedan registrera alla andra sidor som inte arbetsrelaterade, vilket kan vara väldigt bra då många av oss nog slösar mer tid på specifika hemsidor, än just ett specifikt program.

Och när allt detta är klart, så har då programmet koll på hur mycket tid du slösar och hur mycket tid du arbetar, som den sedan förmedlar till dig, och du kan spara som PDF utifall att du vill ha ett arkiv du kan se tillbaka på och hålla koll på din tidsallokering över en längre tid.