Vi har alla förlorat filer, och det bränner en person in till själen när detta händer och man inte har en backup till filen som nu gått för evigt förlorad. Överlag så är ju då den bästa lösningen till detta inte en reaktionär aktion, utan istället tänk i förväg och backa upp alla de saker du inte vill se gå förlorade en dag. Men, det kan i många fall vara lättare sagt än gjort, och därmed tänkte jag tipsa om ett program som potentiellt kan hjälpa dig med att få tillbaka dina förlorade filer.

Programmet heter Recuva och kan laddas ned gratis här: http://www.piriform.com/recuva. Recuva är i sig väldigt simpelt att använda, när någon data gått förlorad så klickar du igång programmet. Och där väljer du vilken typ av fil du vill återställa och vart den legat. När du då valt detta, så kommer Recuva göra en snabb skanning för att se om den kan hitta filen. Om den inte lyckas på detta försöket, så kan du välja att göra en djupare skanning, för att se om den hittar datan. Recuva använder även simpla färgsymboler för att visa hur troligt det är att den kommer kunna återställas. Då det tyvärr aldrig är säkert att datan kan återställas. En annan smart sak är att Recuva kan läggas på t ex. ett USB-minne, och köras därifrån, eftersom att du inte vill hålla på och interagera med skadade diskar allt för mycket, så kan detta vara en smart lösning.

Men överlag, se till att backa upp din data, då ett gratis program som Recuva bara räcker så långt, och kan inte till 100% litas på, men när det kommer till att återställa förlorad data så kan man inte vara för säker.